Днес се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев. Любимият

...
Днес се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев. Любимият
Коментари Харесай

100 години от рождението на Апостол Карамитев

Днес се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев. Любимият на генерации българи артист и учител в Театралната академия оставя след себе си десетки превъплащения на сцената и над 20 функции за огромния екран.

Снимка: БГНЕС

По повод 100-годишнината Народният спектакъл пуска до края на месеца билети на цена 10 лв. за постановките, които се играят на камерната сцена, кръстена на самия Апостол Карамитев.

Снимка: БГНЕС

Той е роден в Бургас на 17 октомври 1923 година Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално учебно заведение през 1951 година при проф. Боян Дановски. Специализирал е постановка в Прага, Варшава, Москва и Санкт Петербург.

Снимка: БГНЕС

Емблематични остават основаните от него театрални облици на сцената на Народния спектакъл – Орландо и Жак в „ Както ви се харесва “ на Уилям Шекспир, на Ромео в „ Ромео и Жулиета “ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „ Херцогинята на Падуа “ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и доста други. Паметни функции великият артист прави и в киното – Радосвет и Радослав във кино лентата „ Любимец 13 “, Петър Александров в „ Бялата стая “, вуйчо Георги в „ Рицар без ризница “, Апостол в „ Специалист по всичко “ и други

Тя е първата, отдадена на български артист

От 1969 година Апостол Карамитев е доцент и учител по актьорско майсторство и постановка във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда актьори – потвърдили се като почтени негови възпитаници. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР